Ebeveynle Çocuğu Arasındaki İlişkiyi Güçlendirme

FİLİAL OYUN TERAPİSİ

Değerli Anne-Babalar;

Ebeveynlik biyolojik olgudan farklı bir kavramdır. Çocukların, ebeveynleriyle duygularını paylaşmaları için zamana ihtiyaçları vardır.

Günümüz şartlarında her sosyo-ekonomik seviyeden ebeveyn, yaşam içerisinde belli standartları yakalamak için ekonomik ve sosyal isteklerin baskısı altındadır.

(Gary Landreth, 2011)

Yapılan araştırmalara göre; bir “anne”nin çocuğuyla birebir kaliteli zaman geçirme süresi ortalama 5 dakika, “baba”nın ise 0.2 saniye ile sınırlıdır.

  • Bu programda, anne babalar çocuklarıyla özel bir şekilde oyun oynamayı öğreneceklerdir. Oyun çocukların dilidir, oyuncaklar ise onların kelimeleri. Eğer çocuklarımızın oyunlarını izlemeyi öğrenirsek, onları daha iyi anlar, daha tatmin edici ilişkiler yaşayabiliriz.
  • Filial Oyun Terapisi sürecinde anne baba, çocuğuna neyi nasıl yapacağını öğretmek yerine, ona oyuncaklarla güvenli bir ortam oluşturarak yeni deneyimler keşfetmesi, duygu ve düşüncelerini ifade etmesi, bağımsız karar verebilmesi, seçim, tercih yapabilmesi, sorunlarını kendi kendine çözmesi için imkan sağlar, hataların öğrenmek için harika fırsatlar olduğunu deneyimletir. Anne ya da babanın çocuğuyla vakit geçireceği bu özel oyun zamanı; çocuğun yönlendirdiği ve ebeveynin soruna değil çocuğa odaklandığı özel bir süreçtir.
  • Ebeveyn, beden dili ve öğreneceği bir çok filial terapi teknikleri ile etkili ebeveynlik becerisini geliştirerek çocuğuna “Ben buradayım, Seni duyuyorum, Seni anlıyorum, Sana değer veriyorum” mesajlarını iletecektir. Böylece anlaşıldığını, değerli olduğunu, kabul edildiğini hisseden çocuğun öz güveni olumlu yönde desteklenecek, verdiği kararların sorumluluğunu almayı öğrenecektir.
  • Çocuğunuz kendisini daha iyi hissettiği zaman performansı artar, düşünceleri, duyguları ve davranışlarıyla baş etme becerileri gelişir.

PROGRAM:
Değerli Anne Babalar; 8 Haftalık programın ilk üç haftasında çocuklarınızla nasıl oynamanız gerektiğine dair teorik bilgi ışığında uygulamalar yapılacak, paylaşımlar üzerinde durulacaktır. Diğer haftalarda ise kazandırılan teori ve verilen ödevler doğrultusunda, çocuklarınızla önerilen şekilde evde oynadığınız her hafta başka bir ebeveyn ve çocuğunun 30 dakikalık oyununun kameraya çekilmiş görüntüleri grupça izlenecektir. İzleme sırasında gerekli yönlendirme ve doğru tekniklerin kazandırılması sağlanacaktır.

Grup Lideri: Uzm. Klinik Psikolog İvet Kohen
Yer: Simge Psikoloji Çocuk Genç ve Aile Psikolojik Danışmanlık Merkezi
İletişim Bilgileri: İlgilenen ailelerin başvuru ve sorular için sekreterimize isim yazdırmanızı rica ederiz.

Simge Psikoloji Çocuk, Genç ve Aile Danışmanlık Merkezi, Simge Oyun Terapisi Eğitim Merkezi’nin kardeş kuruluşudur. Simge Oyun Terapisi Eğitim Merkezi YALNIZCA MESLEKTAŞ EĞİTİMİNE yönelik hizmet vermektedir.